Kasi Flava – mistä tässä on oikein kyse?

Jalkapallo | Kasi Flava - mistä tässä on oikein kyse? - Etelä-Afrikassa rakastetaan jalkapalloa. Vielä enemmän kolmesti lajin MM-kisoihin osallistunut maa rakastaa taitojalkapalloa. Etelä-Afrikassa on noin 4,5 miljoonaa lajin harrastajaa tai ammattilaista, joten voidaan sanoa futiksen olevan massiivinen osa maan urheilukulttuuria - ja kulttuuria muutenkin. Kasi Flava kuuluu olennaisena palana tähän rikkaaseen kulttuuriin.

Etelä-Afrikassa rakastetaan jalkapalloa. Vielä enemmän kolmesti lajin MM-kisoihin osallistunut maa rakastaa taitojalkapalloa. Etelä-Afrikassa on noin 4,5 miljoonaa lajin harrastajaa tai ammattilaista, joten voidaan sanoa futiksen olevan massiivinen osa maan urheilukulttuuria – ja kulttuuria muutenkin. Kasi Flava kuuluu olennaisena palana tähän rikkaaseen kulttuuriin.

Toinen suosittu urheilulaji siellä on rugby, jota pelaa noin 650 tuhatta ihmistä. Se ei siis tule lähellekään jalkapallon suosiota harrastajamäärissä. Maassa on yli 1500 rugbyseuraa, joka on maailman neljänneksi suurin lukumäärä.

Vain Yhdysvallat, Ranska ja Englanti tulevat rugbyseurojen määrässä ohi Etelä-Afrikan. Mutta silti jalkapallo on aivan omissa sfääreissään

Etelä-Afrikkalaista futista on aina leimannut taito ja tekninen osaaminen. Joidenkin mielestä pelaajat keskittyvät liikaa temppuiluun – tehokkaan ja tuloksellisen futiksen sijaan.

Eikä se ole ikinä menestynyt arvokisoissakaan kovin kummoisesti. Ainoa merkittävä voitto on AFCON (Afrikan Cup) mestaruus vuonna 1996.

Kyse ei aina välttämättä olekaan menestymisestä. Maan sarjoissa pelaa, ja on pelannut satumaisen taitavia pelaajia, joille tulosurheilu ja voittaminen eivät aina ole tulleet ensimmäisenä.

Myöskään maan historian kuuluisimmat pelaajat kuten Benni McCarthy ja Aaron Mokoena, eivät myöskään nousseet ikinä aivan kirkkaimpaan tähtiluokkaan.

Vaikka fanit tietysti haluavat oman joukkueensa voittavan hinnalla millä hyvänsä, ei mikään ole parempaa kuin voittaa näyttävästi harhautellen ja temppuillen.

Mutta juuri tästä on etelä-afrikkalaisessa jalkapallossa kyse. Kasi Flava – katujen ja eri asuinalueiden tyylin edustamista jalkapallokentillä. Omien rajojen etsimistä pallon kanssa. Leikittelyä ja vastustajan maksimaalista nolaamista. Harhauttelua isolla riskillä, usein paikoissa joissa on iso mahdollisuus, että hetken päästä verkko soi omissa.

Kulttuurin vankkoja edustajia ovat mm. Mamelodi Sundownsin Themba Zwane, Azerbaidjanin liigassa viihdyttänyt Pule Ekstein ja Orlando Piratesin Vincent Pule.

Katso tästä itse, kun kulttuurin taitavimmat artistit esittelevät temppujaan. Mikäli video ei toimi, niin katso se YouTubesta.

Tuoreimmat

Lue myös nämä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.