Katsaus Ykkösen alkukauteen: AC Oulu jatkaa sarjakärjessä puhtaalla pelillä

Jalkapallo | Katsaus Ykkösen alkukauteen: AC Oulu jatkaa sarjakärjessä puhtaalla pelillä - Miesten Ykköstä on pelattu viisi kierrosta. Osa joukkueista on tosin ehtinyt pelaamaan ainoastaan kolme ottelua. Vertailukelvottomista ottelumääristä huolimatta sarjan kärkipää ja putoamista vastaan taistelevat joukkueet alkavat pikkuhiljaa hahmottumaan varsin selkeästi.

Ykköstä johtavan AC Oulun edellisestä liigakaudesta on jo yli kymmenen vuotta – MyPa, SJK/Akatemia ja Gnistan yhä ilman avausvoittoa

Miesten Ykköstä on pelattu viisi kierrosta. Osa joukkueista on tosin ehtinyt pelaamaan ainoastaan kolme ottelua. Vertailukelvottomista ottelumääristä huolimatta sarjan kärkipää ja putoamista vastaan taistelevat joukkueet alkavat pikkuhiljaa hahmottumaan varsin selkeästi, kuten jutun lopusta löytyvä sarjataulukko meille paljastaa.

Ykkösen suurimpiin ennakkosuosikkeihin jo ennen kauden alkua nostettu AC Oulu on voittanut ainoana joukkueena kaikki viisi otteluaan maalierolla 7–1. Kolme viimeisintä voittoa ovat tulleet 1–0 numeroin. Erityisen vakuuttavaa on ollut Jyrki Aholan luotsaaman joukkueen puolustustyöskentely, sillä vain MyPa on onnistunut iskemään pallon oululaisten verkkoon. Nolla on pysynyt neljässä pelissä.

Käynnissä oleva kausi on AC Oulun kymmenes peräkkäinen Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. AC Oulu pelasi edellisen kerran Veikkausliigaa kaudella 2010. Palloliiton lisenssikomitea ei myöntänyt AC Oululle liigalisenssiä kaudeksi 2011, koska seura ei täyttänyt lisenssin taloudellisia vaatimuksia. Palloliiton ja Urheilun oikeusturvalautakunnan hylättyä seuran valitukset ACO pudotettiin Ykköseen.

ACO:n lisäksi ennakko-odotuksiin nähden yllättävän pirteästi kautensa aloittanut EIF etenee yhä ilman tappioita. EIF on viiden ottelun jälkeen sarjataulukossa toisena neljän pisteen päässä oululaisista. Myös Pietarsaaren Jaro on aloittanut kautensa vahvasti. Nuorella ryhmällä kauteen lähtenyt FF Jaro on sarjassa kolmantena. Jaro ja AC Oulu kohtaavat seuraavalla kierroksella Oulussa.

Veikkausliigasta viime kauden päätteeksi pudonnut KPV on ollut alkukierroksien aikana vaikeuksissa. Kokkolan ylpeys on voittanut neljästä ensimmäisestä pelistään vain yhden. Tosin kauden avaustappiokin tuli vasta viime kierroksella, kun sarjakärki AC Oulu kävi ryöstämässä pisteet Kokkolasta lukemin 1–0. Pistetahdin on kuitenkin parannuttava, jotta haaveet nopeasta paluusta liigaan eivät murene jo heti alkukaudesta.

KPV:n lisäksi Vaasan Palloseura putosi täksi kaudeksi Ykköseen. VPS:n saldo viidestä pelistä on kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja vain yksi tappio. VPS:n ainoa tappio tuli vieraskentällä huippuvireiselle AC Oululle, joka on jo seitsemän pisteen päässä kuudentena etenevästä vaasalaisseurasta. Sarjataulukon toinen sija on tosin vain kolmen pisteen päässä. VPS ja KPV kohtaavat toisensa seuraavalla kierroksella Vaasassa.

Vielä erikseen on mainittava viime kaudella Ykkösessä neljänneksi sijoittunut KTP, joka löytyy viiden pelin jälkeen samalta sijalta. Virolaisen Argo Arbeiterin valmentaman KTP:n pelaaminen on ollut ajoittain lupauksia herättävää, ja joukkue taistelee kaiken osuessa kohdilleen jopa noususta Veikkausliigaan. Varsinkin KTP:n puolustus on ollut Ruxin, Paavo Voutilaisen ja Valtteri Vesiahon johdolla todella vahva. KTP tarvitsee kuitenkin tasaisesti maaleja sylkevän hyökkääjän, sillä kukaan ei ole toistaiseksi onnistunut nousemaan KPV:n riveihin siirtyneen maalitykki Aleksi Pahkasalon korvaajaksi.

Sarjan peräpää alkaa hahmottumaan

Sarjanousijoista sarjajumbona tällä hetkellä majaileva SJK/Akatemia on hävinnyt kaikki viisi otteluaan maalierolla 1–12. Myös MyPa on hävinnyt kaikki kolme pelaamaansa ottelua. SJK/Akatemia pelasi neljä ensimmäistä ottelua tekemättä ainuttakaan maalia, kunnes joukkue onnistui maalinteossa edellisessä 3–1 tappioon päättyneessä ottelussa Vaasan Palloseuraa vastaan.

SJK/Akatemian lisäksi toisen sarjanousijan Gnistanin paluu Ykköseen on sujunut tuloksien valossa todella murheellisesti. Loukkaantumisista kärsinyt helsinkiläisjoukkue on rohmunnut viidestä pelistä vain yhden sarjapisteen. Viime lauantaina Gnistan hävisi vieraissa Musan Salamalle murskalukemin 5–1. Ensimmäisen ottelunsa MuSa-paidassa pelannut norjalaishyökkääjä John Frederiksen viimeisteli heti debyytissään hattutempun. Gnistan ja SJK/Akatemia kohtaavat tulevalla kierroksella Seinäjoella.

Kolmas Kakkosesta Ykköseen viime kauden jälkeen noussut seura on Mikkelin Palloilijat. MP on aloittanut kahteen muuhun sarjanousijaan nähden mallikkaasti, kun kasassa on neljän pelin jälkeen kuusi sarjapistettä. MP:n taival Ykkösessä alkoi kahdella tappiolla, mutta nyt joukkue on voittanut kaksi ottelua peräkkäin. Edellisellä kierroksella mikkeliläiset hakivat komean päänahan, kun KTP kukistui Arto Tolsa Areenalla maalein 3–2.

Ykkösen maalipörssiä johtaa EIF:n keskikenttäpelaaja Ayabulela Konqobe. Täksi kaudeksi Tammisaareen siirtynyt ja aiemmin mm. Etelä-Afrikan nuorisomaajoukkueita edustanut Konqobe on tehnyt yhteensä viisi maalia. Hän on jäänyt maaleitta vain yhdessä ottelussa. Myös maalipörssin kakkonen tulee Tammisaaresta. EIF:n Darren Smith on osunut maalipuiden väliin neljä kertaa.

Jalkapallo | Katsaus Ykkösen alkukauteen: AC Oulu jatkaa sarjakärjessä puhtaalla pelillä - Miesten Ykköstä on pelattu viisi kierrosta. Osa joukkueista on tosin ehtinyt pelaamaan ainoastaan kolme ottelua. Vertailukelvottomista ottelumääristä huolimatta sarjan kärkipää ja putoamista vastaan taistelevat joukkueet alkavat pikkuhiljaa hahmottumaan varsin selkeästi.
Ykkösen sarjataulukko / tilanne 28.7.2020

Seuraavat ottelut / Miesten Ykkönen
la 1.8. klo 16:00 EIF – KTP
la 1.8. klo 17:00 AC Oulu – FF Jaro
la 1.8. klo 18:00 VPS – KPV
la 1.8. klo 18:00 MyPa – AC Kajaani
su 2.8. klo 15:00 SJK/Akatemia – Gnistan
su 2.8. klo 18:30 MP – MuSa
Elisa Viihde Sport näyttää kaikki Ykkösen ottelut suorina lähetyksinä.

Kaudella 2020 Ykkönen pelataan kaksinkertaisena sarja, jossa jokainen joukkue pelaa 22 ottelua. Voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan, toiseksi sijoittunut karsii Veikkausliigan 11. kanssa ja kolme viimeistä joukkuetta putoavat Kakkoseen.

Tuoreimmat

Lue myös nämä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.