Luistimien teroitus ja profilointi – terien muotoilu tuo merkittävää hyötyä luisteluun

Luistimen terien muotoilulla eli profiloinnilla tarkoitetaan terän kaarevuuden asteen muuttamista. Käytännössä muotoilussa siis joko suurennetaan tai pienennetään jäähän osuvaa aluetta.

Esimerkiksi jääpallon kaltaisessa lajissa tarvitaan ”loivempaa” muotoilua, kun taas taitoluistelussa mennään vähän jyrkemmällä profiloinnilla, jos verrataan jääkiekkoon. Alamäkiluistelu ja jääkiekko ovat terien profiloinnin osalta hyvin lähellä toisiaan.

Luistimien profiloinnin tavoitteena on löytää jokaisen pelaajan pelityyliin parhaiten sopiva luistin. Luistimen profiloinnilla voidaan korostaa nopeutta tai ketteryyttä, ja sopivalla profiloinnilla voidaan lisätä myös pelaajan tasapainoa. Tavoitteena on löytää ”keskitie”, eli profilointi, joka toisi esiin kaikkia luistelun kannalta tärkeitä ominaisuuksia.

– Joku saattaa kokeilla pariakymmentä eri muotoa, toinen taas kahta tai kolmea. Kyse on siitä, että mitä ominaisuuksia haluaa omaan luisteluunsa lisää. Profiloinnilla voidaan lisätä esimerkiksi nopeutta ja sillä voidaan saavuttaa myös paremmat ketteryysominaisuudet, eli terävyyttä käännöksiin. Tärkeää on löytää profilointi, joka sopii parhaiten omaan luistelutyyliin, luistimen muotoilun ja teroituksen asiantuntija Pekka Sysimies kertoo.

Terien muotoilu on yleistynyt edellisten vuosien aikana merkittävästi. Esimerkiksi jääkiekkoilijoilla on kesän aikana sopivasti aikaa testailla uusia muotoja tulevaa kautta ajatellen. Profiloinnista on kuitenkin hyötyä ihan jokaiselle – myös harrastepelaajille.

– Olen aina ollut kiinnostunut kaikin puolin saamaan itsestäni parhaan irti kaukalossa. Oma pelaamiseni riippuu todella paljon luistelusta, ja Prosharpin tarjoamasta luistimien profiloinnista on ollut merkittävästi apua itselleni. Kauden aikana on vaikeaa testailla eri muotoja ja uria rauhassa. Eri teräprofiileja testailemalla löytää sopivan uran ja muodon, jotka sopivat parhaiten omaan peliini ja luistelutyyliini, ammattijääkiekkoilija Juha Jääskä kertoo.

Pekka Sysimies ja Juha Jääskä kertovat videolla tarkemmin luistimen muotoilun eli profiloinnin merkityksistä ja hyödyistä luisteluun. Prosharp Vuosaari on pääkaupunkiseudulla toimiva jääkiekkoilijoiden ja taitoluistelijoiden erikoisliike niille, jotka haluavat yksilöllistä ja ammattimaista palvelua.

Tuoreimmat

162 ottelua NHL:ssä pelannut Joe Morrow siirtyy Porin Ässiin

Ässät on tehnyt loppukauden mittaisen sopimuksen puolustaja Joe Morrow’n kanssa. 28-vuotias kanadalaispuolustaja on pelannut urallaan 162 NHL-ottelua, 174 AHL-ottelua ja 22 KHL-ottelua.

Veikkausliigan pelaajasiirrot kaudella 2020-2021

Katso päivittyvästä artikkelista kaikki Veikkausliigan pelaajasiirrot kaudella 2020-2021.

Red Bull Läpimurto: Jakso 15 – Wisehockeyn älykiekkotilastot

Mitä älykiekkotilastoja Liiga-pelaajat seuraavat itse? ed Bull Läpimurto -dokumenttisarjan kolmannen kauden 15. jaksossa tutustutaan Wisehockeyn älykiekkotilastoihin.

Video: FC Barcelonan tiki-taka jalkapallo oli parhaimmillaan taidetta

FC Barcelona oli usean vuoden ajan maailman paras joukkue. Barcan pelaamista oli yksinkertaisesti maagista katsella, kun Lionel Messi, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Cesc Fabregas ja keskikentän moottorina operoinut Xavi pitivät vastustajia pilkkanaan.

Lue myös nämä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.