Luistimien teroitus ja profilointi – terien muotoilu tuo merkittävää hyötyä luisteluun

Luistimen terien muotoilulla eli profiloinnilla tarkoitetaan terän kaarevuuden asteen muuttamista. Käytännössä muotoilussa siis joko suurennetaan tai pienennetään jäähän osuvaa aluetta.

Esimerkiksi jääpallon kaltaisessa lajissa tarvitaan ”loivempaa” muotoilua, kun taas taitoluistelussa mennään vähän jyrkemmällä profiloinnilla, jos verrataan jääkiekkoon. Alamäkiluistelu ja jääkiekko ovat terien profiloinnin osalta hyvin lähellä toisiaan.

Luistimien profiloinnin tavoitteena on löytää jokaisen pelaajan pelityyliin parhaiten sopiva luistin. Luistimen profiloinnilla voidaan korostaa nopeutta tai ketteryyttä, ja sopivalla profiloinnilla voidaan lisätä myös pelaajan tasapainoa. Tavoitteena on löytää ”keskitie”, eli profilointi, joka toisi esiin kaikkia luistelun kannalta tärkeitä ominaisuuksia.

– Joku saattaa kokeilla pariakymmentä eri muotoa, toinen taas kahta tai kolmea. Kyse on siitä, että mitä ominaisuuksia haluaa omaan luisteluunsa lisää. Profiloinnilla voidaan lisätä esimerkiksi nopeutta ja sillä voidaan saavuttaa myös paremmat ketteryysominaisuudet, eli terävyyttä käännöksiin. Tärkeää on löytää profilointi, joka sopii parhaiten omaan luistelutyyliin, luistimen muotoilun ja teroituksen asiantuntija Pekka Sysimies kertoo.

Terien muotoilu on yleistynyt edellisten vuosien aikana merkittävästi. Esimerkiksi jääkiekkoilijoilla on kesän aikana sopivasti aikaa testailla uusia muotoja tulevaa kautta ajatellen. Profiloinnista on kuitenkin hyötyä ihan jokaiselle – myös harrastepelaajille.

– Olen aina ollut kiinnostunut kaikin puolin saamaan itsestäni parhaan irti kaukalossa. Oma pelaamiseni riippuu todella paljon luistelusta, ja Prosharpin tarjoamasta luistimien profiloinnista on ollut merkittävästi apua itselleni. Kauden aikana on vaikeaa testailla eri muotoja ja uria rauhassa. Eri teräprofiileja testailemalla löytää sopivan uran ja muodon, jotka sopivat parhaiten omaan peliini ja luistelutyyliini, ammattijääkiekkoilija Juha Jääskä kertoo.

Pekka Sysimies ja Juha Jääskä kertovat videolla tarkemmin luistimen muotoilun eli profiloinnin merkityksistä ja hyödyistä luisteluun. Prosharp Vuosaari on pääkaupunkiseudulla toimiva jääkiekkoilijoiden ja taitoluistelijoiden erikoisliike niille, jotka haluavat yksilöllistä ja ammattimaista palvelua.

Tuoreimmat

Francesco Totti 44 vuotta – katso ”Il Capitanon” uran 10 hienointa maalia!

Francesco Totti täyttää 44 vuotta. AS Roman ja Italian maajoukkueen jalkapallolegenda Francesco Totti lopetti vuonna 1993 alkaneen ammattilaisuransa kauden 2017 päätteeksi. "Il Capitanon" viimeiseksi otteluksi...

Winnipeg-hyökkääjä Joona Luoto lainalle HIFK:hon

NHL-seura Winnipeg Jets lainaa marraskuun loppuun asti hyökkääjä Joona Luodon HIFK:hon. 22- vuotias hyökkääjä pelasi viime kaudella NHL:ssä 16 ottelua.

FC Inter jatkaa Jose Riveiron komennossa

FC Inter on solminut ensi kauden kattavan jatkosopimuksen päävalmentaja José Riveiron kanssa. Myös hänen valmennustiimissään toimivat apuvalmentaja Sergio Almenara ja fysiikkavalmentaja Michel Bellver ovat tehneet jatkosopimukset samalle ajalle.

Kaksinkertainen Stanley Cup-voittaja Patric Hörnqvist siirtyy Floridaan

33-vuotias ruotsalaishyökkääjä Patric Hörnqvist jatkaa NHL-uraansa Florida Panthersin riveissä. Lue lisää.

Lue myös nämä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.