Neljä mustaa hevosta toukokuun jääkiekon MM-kisoissa — mihin joukkueet voivat yltää?

Jääkiekkofanit odottavat kuumeisesti Latviassa toukokuun lopulla järjestettävien jääkiekon maailmanmestaruuskisojen alkamista. Kyseessä on järjestyksessään jo 85. kerta kun jääkiekkomaat asettuvat toisiaan vastaan kilpailemaan himoitusta ja arvostetusta MM-tittelistä. On selvää, että pitkän tauon jälkeen penkkiurheilijat palavat jo halusta päästä seuraamaan laadukasta jääkiekkoa.

Pohjoisamerikkalaiset joukkueet ennakkosuosikin asemassa

Vuoden 2021 MM-kisoissa A-lohkossa pelaavat Venäjä, Ruotsi, Tsekki, Sveitsi, Slovakia, Tanska, Valko-Venäjä ja Iso-Britannia. Yhdessä Suomen Leijonien kanssa B-lohkossa toisistaan mittaa ottavat Kanada, Yhdysvallat, Saksa, Latvia, Norja, Italia ja Kazakhstan. Suomi onkin tosipaikan edessä heti kättelyssä kohdatessaan avausottelussaaan 22. toukokuuta Yhdysvallat.

B-lohkoa pidetään varsin kovana, sillä monen asiantuntijan mukaan jääkiekon MM-kisoissa erityisen vahvoilla ovat Pohjois-Amerikan joukkueet. Toisaalta myös Ruotsia sekä Venäjää pidetään kovina vastustajina. Viime vuosien näyttöjen ja Jukka Jalosen taitavan valmennustyön perusteella kukaan varmastikaan epäile, etteikö myös Suomen joukkueella olisi rahkeita napata voittoa itselleen. Monella on vielä tuoreessa muistissa vuoden 2019 kisojen mehukas voitto.

Nähdäänkö turnauksessa yllätyksiä?

Jääkiekko on tyypillisesti yksi suosituimmista lajeista myös vedonlyöntisivustoilla. Jo kauan ennen kisojen alkamista alkaa innokas veikkaaminen esimerkiksi siitä, mikä joukkue nousee jääkiekon maailmanmestariksi ja mitkä ovat kunkin ottelun maalilukemat. Jääkiekon MM-vedonlyönti käy jo nyt kuumana. Veikkaustilastojen kärjessä keikkuvat odotetusti ennakkosuosikit, joiden voitto onkin äärimmäisen todennäköinen, ja sen myötä myös kertoimet ovat hiukan matalampia kuin jos voiton nappaisi itselleen jokin yllättävä musta hevonen. Seuraavaksi spekuloidaan, mitkä neljä joukkuetta voisivat ainakin teoriassa olla toukokuisten jääkiekon MM-kisojen yllättäjiä.

Latvia

Pienestä Latviasta ponnistaa kansainvälisiin kisoihin yllättävän sitkeä ja taitava joukkue. Latvia ei ole tähän mennessä onnistunut pääsemään kiinni aivan kärkikamppailuihin, mutta esimerkiksi vuoden 2018 jääkiekon MM-kisoissa se sijoittui upeasti kahdeksanneksi. Se on onnistunut pistämään lujasti kampoihin ennakkosuosikeille useampana vuonna, ja moni muistaa esimerkiksi vuoden 2014 talviolympialaisten tiukan ottelun Kanadaa vastaan, jossa Latvia hävisi täpärästi maalein 2-1. On selvää, että joukkueen valmentajana toimiva kanadalainen Bob Hartley halajaa tänä vuonna suojateilleen aiempaa parempaa sijoitusta.

Tanska

Jääkiekko ei ole läheskään yhtä suosittu laji Tanskassa kuin Suomessa ja Ruotsissa, mutta siitä huolimatta Tanskan joukkue rankattiin kohtalaisen hyvälle 11. sijalle vuonna 2019 Kansainvälisen Jääkiekkoliiton toimesta. Viime vuosina MM-kisoissa maan paras sijoitus on ollut vuonna 2016, jolloin se nousi kahdeksannelle sijalle. Valmentaja Heinz Ehlersin uuttera työ joukkueen kehittämiseksi voi hyvinkin kantaa tänä vuonna hedelmää, joten monet ovat kiinnostuneita näkemään, mihin Tanska yltää vuonna 2021.

Kazakhstan

Valkovenäläisen ex-jääkiekkoilija Andrei Skabelkan valmentama Kazakhstanin joukkue liittyi Kansainväliseen Jääkiekkoliittoon vuonna 1992 ja ensimmäisen kerran se nousi ensimmäiseen divisioonaan vuonna 1998. Sittemmin se on osallistunut jääkiekon MM-kisoihin vaihtelevasti ja vaihtelevalla menestyksellä, mutta tällä hetkellä joukkue sijoittuu kansainvälisessä rankingissä sijalle 16. Kazakhstanin maajoukkue on tottunut menestymään Aasian omissa talvikisoissa ja kaikista Aasian joukkueista sitä pidetäänkin selkeästi parhaimpana. Kun se vihdoin toukokuussa kohtaa suuret kiekkomaat, on pää pidettävä kylmänä. Voisiko Kazakhstan mahdollisesti sijoittua näissä kisoissa tavanomaista korkeammalle?

Iso-Britannia

Ison-Britannian selviytyminen MM-kisoihin ei ole mikään itsestäänselvyys. Maa tunnetaan paremmin aivan muista lajeista kuin jääkiekosta ja lähes jokainen kiekkoa seuraava pitää sitä selkeästi altavastaajana kun se kohtaa avausottelussaan mahtavan Venäjän joukkueen. Ison-Britannian joukkue on vuoden 2020 IIHF:n ranking-listalla sijalla 19, joten matkaa huipulle on jonkin verran.

Mielenkiinto brittipelaajia kohtaan on suurta, sillä edellisen kerran maa nähtiin MM-kisoissa vuonna 1994. Britannian joukkuetta luotsaa Peter Russell, joka pyrkii takuulla parhaansa mukaan tsemppaamaan joukkuettaan yltämään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Harva muistaa, että Iso-Britannia on aikoinaan ollut jääkiekon suurvalta, mutta siitä onkin kulunut jo aikaa. Britannialainen jääkiekkojoukkue on voittanut kansainvälisellä tasolla kultaa viimeksi vuoden 1936 olympialaisissa. Vaikka kaikkein kirkkaimpiin mitaleihin yltäminen on varsin kunnianhimoinen haave, olisiko tulevissa kisoissa saumaa kuitenkin jonkinlaiselle yllätykselle?

Tuoreimmat

Lue myös nämä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.