Otteluennakko: HIFK haastaa HJK:n – katso Stadin derbyn ennakkolehdistötilaisuus

Jalkapallo | Otteluennakko: HIFK haastaa HJK:n - katso Stadin derbyn ennakkolehdistötilaisuus - Helsingin IFK ja Helsingin Jalkapalloklubi iskevät torstaina yhteen liigakauden toisessa Stadin derbyssä. Ottelu käynnistyy Töölön jalkapallostadionilla kello 18.30.
Kuva: Mikke Pöyhönen

Helsingin IFK ja Helsingin Jalkapalloklubi iskevät torstaina yhteen liigakauden toisessa Stadin derbyssä. Ottelu käynnistyy Töölön jalkapallostadionilla kello 18.30.

  • Katso derbyn ennakkolehdistötilaisuus artikkelin lopussa olevalta videolta.

Suomalaisen jalkapallon kruununjalokivi on täällä taas. HIFK vastaan HJK – IFK Klacken vastaan Klubipääty. Töölön jalkapallostadionilla yli 10 000 katsojan edessä pelattavien paikallisotteluiden tunnelma on Suomen mittakaavassa ainutlaatuista, kun molempien joukkueiden fanipäädyt ottavat mittaa toisistaan.

Stadin derbyt herättävät ainutlaatuisen tunnelmansa ansiosta ison yleisön sekä median jättimäisen kiinnostuksen. Lähes jokaisella kerralla loppuunmyydyistä otteluista on kasvanut Suomessa valtava ilmiö, ja otteluita tullaan katsomaan isolla joukolla myös ulkomailta asti.

HIFK ja HJK ovat kohdanneet Veikkausliigassa historian aikana yhteensä 10 kertaa. HJK on voittanut peleistä kolme ja HIFK ainoastaan yhden. Kymmenestä paikalliskamppailusta peräti kuusi on päättynyt tasapeliin, kuten myös tämän kauden aikaisempi huhtikuussa pelattu keskinäinen kohtaaminen.

Jalkapallo | Otteluennakko: HIFK haastaa HJK:n - katso Stadin derbyn ennakkolehdistötilaisuus - Helsingin IFK ja Helsingin Jalkapalloklubi iskevät torstaina yhteen liigakauden toisessa Stadin derbyssä. Ottelu käynnistyy Töölön jalkapallostadionilla kello 18.30.

HJK on jälleen valtava ennakkosuosikki – onko valmentajaa vaihtaneen Klubin peli mennyt eteenpäin?

HJK on hallitseva Suomen mestari, mutta kun katselee tuloksia ja tilastoja, on Klubin kausi ollut tähän mennessä valtava pettymys. HJK on 15 pelatun ottelun jälkeen sarjataulukossa neljäntenä 22 sarjapisteellä. Klubin asema on tietyllä tavalla jo tässä vaiheessa varsin tukala mestaruustaistelun kannalta, sillä kaikki muut joukkueet ovat pelanneet 1-3 ottelua Klubia vähemmän.

Esimerkiksi sarjaa johtavalla Ilveksellä on Klubia vain kolme pistettä enemmän, mutta samalla kolme ottelua vähemmän pelattuna. Tällä hetkellä mestaruustaistelu näyttää kallistuvan Ilveksen ja FC Hongan väliseksi kamppailuksi.

HJK:n seurajohto reagoi odotuksiin nähden vaisuun alkukauteen antamalla toukokuussa potkut Mika Lehkosuolle. Lehkosuon viimeiseksi otteluksi HJK:n päävalmentajana jäi 3–0 vierastappioon päättynyt ottelu FC Lahtea vastaan. Joukkueen uudeksi päävalmentajaksi nousi 2,5-vuotisella sopimuksella Rovaniemen Palloseurassa varsin hyvää työtä tehnyt Toni Koskela, jolla oli jo entuudestaan vahva Klubi-tausta.

HJK on pelannut ennen torstain derbyä Koskelan alaisuudessa viisi liigaottelua. Saldona on kolme voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio, maalieron ollessa 7-3. HJK on siis onnistunut tekemään pelillisen ryhtiliikkeen, sillä se pelasi ennen Lehkosuon potkuja kahdeksan ottelua peräkkäin ilman ainuttakaan voittoa.

Positiivisempaan suuntaan muuttuneista tuloksista huolimatta HJK:n ongelmat kentällä tuntuvat edelleen olevan, ainakin sivustaseuraavan jalkapallon ystävän silmiin, samat kuin alkukaudella. Klubi jauhaa palloa lähes poikkeuksetta liian hitaasti, jolloin alhaalla makoilevat vastustajat pääsevät ryhmittymään rauhassa omaan puolustusmuotoonsa. Koskela on pyrkinyt viemään peliä aktiivisempaan suuntaan, mutta se ei ainakaan vielä ole näkynyt merkittävällä tavalla HJK:n hyökkäyspelaamisessa. Kausi on kuitenkin pitkä, ja Klubin todellinen iskukyky mitataan jälleen europeleissä.

HJK:n sisäisen maalipörssin kärjessä ovat kolme maalia mieheen iskeneet Evans Mensah, Lassi Lappalainen ja loukkaantumisestaan toipunut Riku Riski. Isoin yllätys on se, että ennen kauden alkua hehkutettu Eetu Vertainen ei ole vielä onnistunut avaamaan maalitiliään.

Jalkapallo | Otteluennakko: HIFK haastaa HJK:n - katso Stadin derbyn ennakkolehdistötilaisuus - Helsingin IFK ja Helsingin Jalkapalloklubi iskevät torstaina yhteen liigakauden toisessa Stadin derbyssä. Ottelu käynnistyy Töölön jalkapallostadionilla kello 18.30.
Kuva: Miro Lehto

HIFK:n aktiivinen prässipelaaminen on ollut myrkkyä muille joukkueille – onko kupla siitä huolimatta puhkeamassa?

Veikkausliigaan täksi kaudeksi palanneen HIFK:n kausi on lähtenyt liikkeelle odotuksiin nähden erinomaisesti. Ykkösen viime kaudella voittanut HIFK tuomittiin ennen kauden alkua varmaksi putoajaksi. Se ei ollut varsinaisesti mikään yllätys, vaan pikemminkin perusteltua, sillä HIFK:n pelaaminen oli talvikauden aikana ja vielä viikko ennen kauden alkua suorastaan kaoottista. Yksi syy surkeisiin preseasonin tuloksiin oli se, että joukkueen rakentaminen aloitettiin muihin liigajoukkueisiin nähden myöhässä.

Norjalaisen Tor Thodesenin luotsaama joukkue on kuitenkin näyttänyt epäilijöilleen. HIFK kulkee tällä hetkellä seitsemän ottelun mittaisessa tappiottomassa putkessa, ja tämä on samalla seuran pisin tappioton putki Veikkausliigatasolla. Matkaa kuuden joukkoon on viisi pistettä, eli ylempi loppusarja on realismia, mikäli ihanneavauskokoonpanon pelaajat pysyvät terveinä.

Thodesen oli HIFK:n seurajohdolta melkoinen jokerikortti, joka on kuitenkin osoittautunut nappivalinnaksi. HIFK:n korkea prässipelaaminen on aiheuttanut vastustajille erittäin suuria haasteita omalla puolustusalueella. Korkean prässin purkaminen on tuottanut jopa yllättäviä vaikeuksia vastustajille, mutta kun siinä onnistuu, on HIFK:n pelaajilla kiire omiin. HIFK pyrkii puolustamaan tiiviinä, ja iskemään nopeasti vastaan. Valittu pelitapa on ollut tähän mennessä erittäin onnistunut.

HIFK pelasi edellisen ottelunsa sunnuntaina FC Lahden vieraana. Maalittomaan tasapeliin päättynyt ottelu oli kahden tasaisen joukkueen kohtaaminen, jossa ei juurikaan nähty hienouksia. Varsinkaan HIFK:n pelaamisesta oli vaikea löytää minkäänlaista toisteisuutta. Siihen saattoi tosin vaikuttaa se, että tähtirinnoilta olivat FC Lahtea vastaan sivussa ykkösmaalivahti Arnold Origi, keskikenttäpelaaja Jukka Halme, vikkeläkinttuinen Jakob Dunsby sekä puolustuksen johtaja Tero Mäntylä.

Varsinkin 19-vuotias norjalaishyökkääjä Dunsby on esiintynyt alkukauden aikana erinomaisesti HIFK:n joukkueesta. Dunsby sai kutsun 14.-17.7. pelattaviin alle 19-vuotiaiden EM-kisoihin. Dunsby ja brasilialainen Erikson ”Tiquinho” Carlos ovat HIFK:n sisäisen maalipörssin kärjessä kolmella osumalla.

Myös HIFK:n kohdalla on riittänyt alkukauden aikana vipinää kentän ulkopuolella. Kiinalaisen “Lucas” Chang Jin omistama yritys Impress London Europe Ltd. osti toukokuussa HIFK Fotboll ab:n suunnatussa osakeannissa 51,9 prosenttia yhtiöstä. Osakeannin tuloksena yhtiöön sijoitetaan noin kaksi miljoonaa euroa tämän ja seuraavien vuosien aikana.

Uusi omistajakuvio otettiin IFK:n kannattajien keskuudessa nyrpeästi vastaan, mutta pelättyä pelaajarulettia helsinkiläisseurassa ei ole ainakaan vielä nähty.

Jalkapallo | Otteluennakko: HIFK haastaa HJK:n - katso Stadin derbyn ennakkolehdistötilaisuus - Helsingin IFK ja Helsingin Jalkapalloklubi iskevät torstaina yhteen liigakauden toisessa Stadin derbyssä. Ottelu käynnistyy Töölön jalkapallostadionilla kello 18.30.
Kuva: Jere Nevalainen

Derbyn lähtökohdat – Daavid vastaan Goljat

Huhtikuussa pelattu kauden ensimmäinen Helsingin paikallisottelu päättyi 1-1 tasapeliin. Tauolle lähdettiin 0–0 tilanteessa, kunnes Akseli Pelvas vei HJK:n johtoon heti toisen puoliajan alussa. Tiquinho tasoitti pelin 65. peliminuutilla.

On jo tietynlainen klisee sanoa, että HJK lähtee jokaiseen derbyyn pelaajamateriaalinsa ja moninkertaisen budjettinsa ansiosta valtavana ennakkosuosikkina. Mutta kuten aikaisemmat ottelut ovat todistaneet, on altavastaajana peleihin lähtevä HIFK erittäin hankala vastustaja Klubille.

Vaikka HIFK:n ja HJK:n kohtaamiset ovat yleisesti ottaen olleet aina erittäin tasaisia, voidaan nyt odottaa jopa kaikkien aikojen  tasaväkisintä derbyä tähän mennessä. Ottelussa on todella suuret pisteet jaossa kummallekin joukkueelle. Kumpikin joukkue haluaa päästä kuuden parhaan joukkoon, ja varsinkin HJK tarvitsee tästä pelistä voiton pysyäkseen Ilveksen mukana mestaruustaistelussa.

Helsinkiin on luvattu torstaille auringonpaistetta ja noin 18 asteen lämpötilaa, joten olosuhteet ovat jälleen erinomaiset upealla jalkapallotapahtumalle.

Ottelun lipunmyynti käy tällä hetkellä todella kuumana. HIFK tiedotti tiistaina, että sen kannattajapääty on loppuunvarattu. Muihin katsomoihin on yhä lippuja jäljellä nopeimmille. Liput kannattaa hankkia nopeasti, sillä ottelu tulee olemaan erittäin suurella todennäköisyydellä loppuunmyyty. HJK myy vierasjoukkueena oman fanikatsomonsa pääsyliput.

Paikalle kannattaa saapua ajoissa turvatarkastuksia varten. Jos tulet peliin omalla autolla niin parkkipaikan etsimiseen tulee varata riittävästi aikaa.

HIFK-HJK torstaina 4.7. klo 18.30 Töölön jalkapallostadionilla

Tuoreimmat

Lue myös nämä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.