Tero Pitkämäen eturistiside poikki – EM-kisat vaakalaudalla

Yleisurheilu | Tero Pitkämäen eturistiside poikki - EM-kisat vaakalaudalla - Tiistaina Turussa Paavo Nurmen kisoissa polveaan loukannut keihäänheittäjä Tero Pitkämäki kävi tarkemmissa tutkimuksissa keskiviikko-iltana.

Tiistaina Turussa Paavo Nurmen kisoissa polveaan loukannut keihäänheittäjä Tero Pitkämäki kävi tarkemmissa tutkimuksissa keskiviikko-iltana.

Ortopedi Harri Panula tutki Pitkämäen vasemman jalan polven magneettikuvat, joista selvisi, että Pitkämäen eturistiside on poikki. Magneettikuvien ottamisen jälkeen Pitkämäen polvesta poistettiin verta.

Panulan mukaan vamma vaatii leikkaushoitoa, mutta se ei välttämättä estä Pitkämäkeä osallistumasta elokuussa Berliinissä järjestettäviin yleisurheilun EM-kisoihin.

– Pitkämäen polven sivusiteet ovat ehjiä, nivelkierukat kunnossa, eikä nivelrustossa tai luustossa ole vammoja, mutta eturistiside on poikki, Panula sanoo Suomen urheiluliiton tiedotteessa.

Pitkämäki voi käytännössä aloittaa harjoittelun välittömästi riippuen omista tuntemuksistaan.

– Pitkämäen polven ja jalan lihaksisto on erinomaisessa kunnossa. Hän voi aloittaa kuntouttavien liikkeiden tekemisen ilman lisäpainoja välittömästi, Panula sanoo.

– Kuntoutuksella vahvistetaan polven entisestään vahvaa lihaksistoa. Jos heittoja tukemaan löytyy sopiva teippaus, ei ole mitään syytä, miksi Pitkämäki ei pystyisi jatkamaan kilpailemista ja heittäisi EM-kisoissa Berliinissä.

Pitkämäki: Kokeillaan, miten se onnistuu 

Pitkällä urallaan Pitkämäki, 35, on heittänyt seitsemän arvokilpailumitalia ja vieraillut kirurgin operoitavana yhdeksän kertaa. Vammasta kuntoutuminen kauden aikanakin on entuudestaan tuttua. Uutta tällä kertaa on se, että polvivamma on uran ensimmäinen.

– Oma reaktio oli kohtuullisen rauhallinen. Kun on 35-vuotias, heittäjä tietää, että mitä vaan voi sattua. Se oli pieni yllätys, että eturistiside on poikki. Odottelin sivusidevammaa, Pitkämäki sanoo.

– Kun kuulin diagnoosin, ajattelin, että kausi on tässä. Sitten lääkäri totesi, ettei tarvitse lyödä hanskoja tiskiin. Pieni mahdollisuus on, että 2-3 viikon toipumisen jälkeen voisi aloittaa heittoharjoittelun. Kuuntelin sitä monttu auki.

Pitkämäki oli heti valmis yrittämään kuntoutusta ja heittämistä teippauksen tuella. Sopiva teippaajakin on jo tiedossa.

– Ajattelin, että kokeillaan, miten se onnistuu. Arvoitushan se on. Kipu polvessa hellitti, kun sieltä otettiin verta ja keskiviikkona aloin jo illalla vähän tekemään kuntoutusta, Pitkämäki muistelee.

Pitkämäki muistuttaa, että elokuisiin Berliinin EM-kisoihin hän lähtee vain, jos pystyy antamaan siihen riittävät näytöt, vaikka on jo valittu joukkueeseen.

– Berliinin kisoihin lähtö vaatii, että pystyn kilpailemaan Kalevan kisoissa. Silloin voi olla kolme muuta valintakelpoista heittäjää. Heidän kanssaan pitää pystyä kilpailemaan ja mielellään voittamaan heitä. Kun on tullut tällainen vamma, alkukauden näytöillä ei ole merkitystä, Pitkämäki sanoo.

– Harjoituksissakin pitää pystyä heittämään, että näkee kuinka lujaa alitajunta lyö heitossa vastaan. Loukkaantuminen teki kuitenkin aika kipeää.

Kalevan kisat ovat Jyväskylässä 19.-22. heinäkuuta ja EM-kilpailut Berliinissä 7.-12. elokuuta.

Tuoreimmat

Lue myös nämä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.