Video: FC Barcelonan tiki-taka jalkapallo oli parhaimmillaan taidetta

Espanjan maajoukkueen ja FC Barcelonan lanseeraama tiki-taka pelitapa oli pitkään jalkapallomaailman johtava pelifilosofia. Pep Guardiolan aikainen Barcelona vei pallonhallinnan kohti äärimmäistä pelivälineen eli pallon hallintaa. 

Tiki-taka on lyhyihin syöttöihin, nopeaan liikkeeseen ja pallonhallintaan perustuva jalkapallon pelitapa, jonka kautta Espanjan maajoukkue sekä FC Barcelona tulivat tunnetuiksi 2010-luvun vaihteessa. Tiki-Takaa voidaan pitää Rinus Michelin Ajaxin 70-luvulla pelaaman totaalfoetbalin evoluutiona.

FC Barcelonassa Tiki-taka sai alkunsa 90-luvulla Johan Cruyffin toimiessa Barcan valmentajana, ja vuosina 2008-2012 Barcelonaa valmentanut Pep Guardiola kehitti pelitavan huippuunsa. Guardiolan Tiki-taka- valtakausi Barcelonan managerina on mykistävää luettavaa saavutusten osalta: neljä kautta ja 14 mestaruutta, mukaan lukien kolme La Ligan mestaruutta ja kaksi Mestarien liigan -voittoa.

Tiki-taka on saanut nimensä sen yhdestä olennaisesta osasta, nopeista ja terävistä syötöistä. Pelityyliä on kerännyt myös runsaasti kritiikkiä, sillä jotkut pitävät sitä liian tylsänä pallonhallinnan takia. Tunnusomaista pelitavassa on äärimmilleen viedyn pallonhallinnan lisäksi nopea prässi pallonmenetyksen jälkeen.

Tavoitteena on saada hetkellisiä alueellisia ylivoimia, jonka myötä vastustaja ylivoimaa tasoittaessaan jättää tyhjää tilaa toisaalle. Etenkin Barcelonan vuosinaan Guardiola peluutti todella aktiivista prässiä heti pallonmenetyksen jälkeen tavoitteenaan voittaa pallo takaisin kuuden sekunnin kuluessa.

FC Barcelona oli usean vuoden ajan maailman paras joukkue. Barcan pelaaminen oli yksinkertaisesti maagista katseltavaa, kun mm. Lionel Messi, Andres Iniesta, Sergio Busquets, Cesc Fabregas ja keskikentän moottorina operoinut Xavi pitivät vastustajia pilkkanaan.

Oheinen video Guardiolan peluuttamasta jalkapallosta Barcelonassa.

Tuoreimmat

Lue myös nämä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.